Planet Press (NL)Planet Press: aardwetenschappelijke persberichten voor scholieren

Planet Press is een project van de European Geosciences Union dat zich richt op scholieren in de leeftijd 7-13 jaar (en hun ouders en leraren). Het doel is om aardwetenschappen aantrekkelijk te maken voor kinderen door interessante nieuwe onderzoeken onder hun aandacht te brengen. Hiervoor worden de 'volwassen' persberichten aangepast voor kinderen en uit het Engels vertaald naar zoveel mogelijk Europese talen. Behalve het schrijven van het Engelse Planet Press persbericht worden alle taken uitgevoerd door vrijwilligers.

We hopen dat deze persberichten in de klas gebruikt kunnen worden om meer te leren over nieuw en interessant wetenschappelijk onderzoek. Neem gerust contact met me op voor vragen of opmerkingen over de Nederlandse vertalingen. De internationale coordinator van het project is Bárbara Ferreira, te bereiken via media [at] egu.eu.

De volgende berichten zijn momenteel door mij vertaald in het Nederlands (de Nederlandse links zijn PDF-bestanden, de Engelse links verwijzen naar de Planet Press website):

IJs en sneeuw:
"Gletsjers bestuderen met filmpjes gemaakt van satellietfoto's", de vertaling van "Studying glaciers with animated satellite images".
"Hoe ziet de toekomst van West Antarctica eruit?", de vertaling van "What does West Antarctica's future look like?"
"Veranderende gletsjers op het dak van de wereld", de vertaling van "Glacier changes at the top of the world".
"Haarijs-mysterie opgelost", de vertaling van "Hair ice mystery solved".

Klimaat:
"Vechten voor schonere lucht en een stabieler klimaat", de vertaling van "Fighting for cleaner air and a more stable climate".

Water:
"Tsunami's in de Middellandse zee", de vertaling van "Tsunamis in the Mediterranean". 
"Overstromingen als oorlogswapens", de vertaling van "Floods as war weapons"